Przejdź do głównej zawartości

Ogrzewanie podłogowe – zalety

W domach używa się różnorakie systemy grzewcze. Z całkowitą czyli stu procentową pewnością w ostatnich latach zdecydowanie wzrosła popularność ogrzewania podłogowego, które zdobywa coraz więcej zwolenników. Należy zaznaczyć, że frezowanie pod ogrzewanie podłogowe to czynność polegająca na wywierceniu otworów pod rury rozprowadzające ciepło.

Jest to ze stuprocentową pewnością rozwiązanie, które umożliwi nam zaoszczędzić wiele pieniędzy, ponieważ nie wiąże się z remontem czy wywożeniem gruzu. Nie powinno zatem nikogo dziwić, że ten rodzaj ogrzewania podłogowego jest bardzo często stosowany zarówno w budynkach mieszkalnych, jak także w hotelach. Ogrzewanie podłogowe - na co zwrócić uwagę? Ogrzewanie podłogowe to alternatywa dla tradycyjnych systemów grzewczych, które oparte są na grzejnikach. Warto wspomnieć, że w tak zaistniałej okoliczności ciepło rozprowadzane jest po pomieszczeniu z jednego miejsca, a zatem kaloryfera, co wiąże się z dużą cyrkulacją powietrza, jak także nierównomiernym rozprowadzeniem ciepła po pomieszczeniu. Wiąże się to z licznymi negatywnymi skutkami. Z kolei ogrzewanie podłogowe frezowane pozwala na równomierne rozprowadzenie ciepła po wnętrzach, z czego trzeba podkreślić, że temperatura w systemach podłogowych jest znacznie niższa niż w sytuacji tradycyjnych systemów grzewczych. Co za tym idzie, są to systemy bardziej opłacalne oraz ekologiczne, które wiążą się z niższymi kosztami za energię. Zasadnicze ogrzewanie podłogowe dzieli się na ogrzewanie elektryczne oraz wodne. W ogrzewaniu podłogowym wodnym rurki umieszczone w posadzce rozprowadzają ciepłą wodę. Natomiast systemy grzewcze elektryczne oparte są na przewodach albo również foliach grzewczych. Warto dodać jednakże o tym, że ogrzewanie podłogowe wymaga stosowania specjalnych posadzek, które bardzo dobrze przewodzą ciepło. W tej roli bardzo dobrze sprawdza się pianobeton, czyli tak zwany lekki beton, który odznacza się dobrą wytrzymałością.
Źródło: ogrzewanie podłogowe frezowane.